JACK HAMMER – THE TWISTIN’ KING (The Best Of Jack Hammer 1958-1962)

Wie kent er Earl Solomon Burroughs? En als we u zeggen dat deze Amerikaan enkele hits had en een muzikale loopbaan heeft gekend onder de naam ‘Jack Hammer’? Nog niets, dan vertellen we u als extraatje dat deze in 2016 op 90-jarige leeftijd in Oakland, Californië overleden artiest ook bekend was als ‘The Twistin’ King’. Naast Chubby Checker (“The Twist” en “Let’s Twist Again”) en Joey Dee (“The Peppermint Twist”) was hij één van de beroemdste artiesten die met hun liedjes aan deze vrolijke dans verbonden zullen blijven.

Jack Hammer was in zijn leven naast zanger ook actief als songschrijver, pianist, acteur en danser. Van zijn songschrijversactiviteiten voor andere artiesten onthouden we vooral het van Jerry Lee Lewis gekende “Great Balls Of Fire” dat hij samen met Otis Blackwell heeft gecomponeerd in 1957. Maar ook Nina Simone’s liedje “Plain Gold Ring” werd door hem geschreven. In 1960 werd hij zelfs even de leadzanger van ‘The Platters’ waarvoor hij ook enkele songs heeft geschreven.

Na een omzwerving naar Parijs belandde Jack Hammer in België waar hij enkele twistliedjes heeft opgenomen waaronder zijn bekendste nummer “Kissin’ Twist” dat een hit werd in Duitsland, België, Frankrijk en Zweden. Zijn danskwaliteiten bij optredens bezorgden hem de bijnaam ‘The Twistin’ King’. Dat is nu ook de titel van een verzamelalbum dat door het Britse platenlabel ‘Jasmine Records’ werd uitgebracht. Daarop staan 32 liedjes van Jack Hammer waaronder de grootste hits en natuurlijk ook heel wat minder bekende songs die ooit door deze danskoning werden opgenomen.

Wij stellen u voor om snel even de dansschoentjes aan te trekken en u daarna met losjes swingende benen, knieën, heupen en enkels volledig te laten gaan op de twistliedjes van deze Jack Hammer, ‘The Twistin’ King’, allemaal nummers die door hem werden opgenomen in de periode van 1958 tot 1962. ‘Come on everybody, let’s do the twist’ and ‘let’s twist again’ op de ‘Kissin’ Twist’.

(valsam)

 

 

Track Listing
1. GIRL, GIRL, GIRL
2. LITTLE-BITTY GOOSE PIMPLES
3. THE HAWKS AND THE CROWNS
4. CONCRETE DESERT
5. MEAN AND EVIL ME
6. GOOD GRAVY (as Tommy Hawke)
7. JULIETTE
8. THE KISSIN' TWIST
9. MELANCHOLY BOY
10. LET'S TWIST AGAIN
11 THE TWISTIN' KING
12. BOOGIE WOOGIE TWIST
13. TWIST TALK
14. CRAZY TWIST
15. DON'T LET BABY KNOW
16. THE WIGGLE
17. THE WIGGLING FOOL
18. STOP-SLOP
19. CAN'T YOU DO IT
20. ELECTRICITY
21. ESPANA TE QUIERO
22. ALI BEN GHAZI
23. SUGAR BOY
24. IT'S GOOD
25. FIRE BABY
26. NUMBER 2539
27. TWIST AND SHOUT
28. SPELLING TWIST
29. TWIST IN THE MORNING
30. TWIST TURN AND TWIRL
31. COME TWIST AROUND THE CLOCK
32. TWISTIN' BLUES

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video